Na een intense kunstenaarsloopbaan van ruim veertig jaar dringt de tijd om terug te kijken, het afgelegde parcours te onderzoeken, een tussentijdse balans op te maken. Franceline Pompe heeft in die periode een fascinerend en mysterieus oeuvre opgebouwd van modeltekeningen maar vooral van schilderijen op ruwe canvas.
Franceline Pompes werk is nooit voor de hand liggend, eenduidig of simplistisch. Wel ontroert en fascineert het, nodigt het de toeschouwer uit om indringend te kijken, in dialoog te gaan, gelaagdheid te ontdekken en bloot te leggen.
Uitgangspunt van haar werk zijn vaak (iconische) foto’s die ze uit de voorbije en huidige actualiteit haalt en die ze met borstel en acryl overbrengt op grof linnen. Foto’s over contacten, formele of intieme ontmoetingen van anonieme mensen of van de groten van de aarde, foto’s over sporen van menselijke aanwezigheid.
Haar schilderijen beperken zich nooit tot de integrale weergave van de foto. Binnen de foto die als uitgangspunt dient, maakt ze een selectie, wordt een detail uitvergroot, wist en verwijdert ze … dit alles om zo tot de ‘bare essence’, de kern, de onuitgesproken
betekenis van de afbeelding door te dringen. Op die manier overschrijdt ze de vluchtigheid van de momentopname, de toevalligheid, het accidentele of arbitraire. Ze plaatst het moment in zijn volle betekenis en dient het eeuwigheidswaarde toe. Tegelijkertijd tilt ze het individuele op tot een hoger, universeel niveau.
Omdat we samen zijn opgegroeid in Luxemburg-stad, samen leerlingen waren aan de Europese School aldaar, omdat onze beide, inmiddels overleden moeders een heel hechte vriendschapsband hadden, mocht ik al van bij het prille begin getuige zijn van Franceline Pompes artistieke ontdekkingstocht en was ik, hoe kan het ook anders, onmiddellijk geprikkeld en daarna een bewonderaar.
Tegelijk volgde Franceline nauwgezet mijn ontluiken als dichter en auteur, sprak er haar waardering over uit, getuigde haar herkenning.
Dit wederzijdse respect, deze wederzijdse fascinatie leidde bijna organisch tot dialoog en commentaar, werd bron van inspiratie en samenwerking. Zo schreef ik gedichten bij werk van haar, plaatste zij mijn gedichten op exposities naast haar schilderijen.
Mijn gedichten bij Francelines schilderijen zijn niet bedoeld als een praatje bij een plaatje. Zij zijn wel een poging om nu vanuit taal, met woorden en grammatica - mijn acryl op canvas – evenzeer door te dringen tot het wezenlijke, de essentie van de foto of afbeelding die als uitgangspunt diende.
Het is duidelijk dat een gemeenschappelijke publicatie, een Gesamtkunstwerk, zich opdrong, het werd een droom om te koesteren en zie, we mogen de realisatie ervan hier nu voorleggen, we hoeven er niet aan toe te voegen dat we er blij en dankbaar mee zijn, niet in het minst omdat Jo Klaps zich bereid getoond heeft dit boekwerk vorm te geven op een meesterlijke manier zoals alleen hij dat kan.
Herman Rohaert
Geschichte ohne Gesichter beslaat met teksten en schilderijen 64 bladzijden en bevat een uitklapbaar leporello en werd ingebonden als Zwitsere binding.
Druk: Buroform
Vormgeving: Jo Klaps (Brussels Lof)
Wettelijk Depot: D/2025/10734/22
Kostprijs: € 39,00 (exclusief verzending)
Info: info@inbetween.be
© INBETWEENPUBLISHERS - DESIGN STUDIO BRUSSSELS LOF